УКР

Що таке поліграфічний дизайн?

26.07.21

Поліграфічний дизайн — це один із видів графічного дизайну, завданням якого є розробка макета для виготовлення друкованої продукції. Від того, як якісно виконаний цей вид робіт, безпосередньо залежить якість готового продукту. Тому найкраще довірити його професійним дизайнерам.

Етапи розробки поліграфічного дизайну

Процес розробки поліграфічного дизайну досить складний і включає кілька етапів:

  • Розробка концепції. Дизайн майбутнього виробу можна вибрати з каталогу готових шаблонів, та адаптувати його відповідно до фірмового стилю та завдань компанії (формальний підхід). Або розробити графічне рішення з нуля (ґрунтовний підхід). На цьому етапі визначаються та розподіляються за макетом інформаційні блоки, підбираються кольори, шрифти та ілюстрації.
  • Додрукарська підготовка —  підганяння під технічні стандарти обладнання, додавання полів під висікання.
  • Технічна підготовка — створення друкованих форм, штампів, підготовка обладнання.
  • Друк поліграфії узгодженим із замовником методом.
  • Постдрукарська обробка — вирізка, палітурка, перфорація, ламінація, і т.д.

Вимоги до поліграфічного дизайну

Вимоги, які друкарня пред'являє до макетів, залежать від кількох факторів:

  • вид друкованого виробу;
  • спосіб друку;
  • формат паперу.

Наприклад, від останніх двох пунктів залежить якість зображення, яке вимірюється у кількості пікселів на дюйм (dpi). Для офсетного способу друку мінімальна якість становить 300 dpi, для широкоформатної поліграфії — 90-120 dpi.

Під час створення макета слід пам'ятати про поля під обрізку. Як правило, вони мають бути від 0,2 до 0,4 см.

Для повнокольорового друку найкращою колірною моделлю сьогодні вважається CMYK. Якщо у макеті використовується велика кількість чорного кольору, в налаштуваннях необхідно виставити Overprint для кращої якості друку. Всі ефекти шрифтів і картинок, такі як тіні або градієнт, обов'язково перетворюються на растрову графіку.

Формати макетів, з якими зазвичай працюють друкарні – TIFF або PDF.

Довідатися про всі вимоги до поліграфічного дизайну можна на сайті друкарні, в якій ви замовлятимете виготовлення друкованих виробів.