УКР

Що таке високий друк?

26.07.21

Високий друк — старовинний, класичний спосіб створення поліграфічної продукції. Для цього використовуються спеціальні рельєфні матриці з металу, які виготовляють методом фрезерування, гравіювання чи травлення. На елементи матриці наноситься пастоподібна фарба, після чого вона притискається до друкованої основи. Технологія підходить для друку на папері, картоні, вінілової основі, різних видах плівки, фользі. Але сьогодні її залучають в основному для тиражування масових періодичних видань – . газет, книг, довідників, журналів.

Технологія високого друку: переваги та недоліки

Зображення, отримані за допомогою технології високого друку, мають свої особливості. Насамперед для отримання кольорових малюнків цим методом можна використовувати до 4 відтінків фарби. Макет для високого друку має бути максимально простим та структурним. Саме зображення формується із крихітних відбитків круглої або квадратної форми.

Завдяки тому, що для високого друку використовується густа фарба, що наноситься тільки на рельєфну частину матриці, відбиток виходить дуже чітким, точним та насиченим. Якщо розглянути його через збільшувальне скло, можна помітити невеликі потовщення фарби за контурами надрукованих елементів, що надає їм більш різких обрисів.

Отже, технологія високого друку відрізняється такими перевагами:

  • технологічна простота процесу;
  • надійність технології;
  • якісні відбитки з чіткими контурами;
  • для друку використовуються масляні, спиртові або водорозчинні фарби;
  • дешева вартість виготовлення партії.

До недоліків відносять:

  • мала роздільна здатність обладнання;
  • для отримання відбитка форму притискають до паперу, внаслідок чого виходить опуклий рельєф на звороті друкованої основи;
  • невелика швидкість друку;
  • для створення кліше потрібно кілька днів, при цьому часто використовується ручна праця.

Методи високого друку: типи обладнання

Для виготовлення поліграфії цим методом використовується кілька типів друкарських машин:

  1. Плоскодрукована — плоска форма здійснює зворотно-поступальні рухи, утворюючи циклічний контакт із друкарським циліндром.
  2. Тигельна — друкована матриця кріпиться на плоскій поверхні. Фарба наноситься за допомогою валиків, після чого подається папір та притискається до кліші.
  3. Ротаційна — машини, у яких форма для друку виготовляється у вигляді циліндра. Під час друку він постійно контактує з другим циліндром, покритим фарбою. Для цієї технології використовується папір у рулонах.

Ротаційний високий друк дозволяє робити відбитки швидше в порівнянні з іншими двома технологіями. Тим не менш, усі ці види обладнання вважаються на сьогодні застарілими, хоч вони зустрічаються ще в друкарнях. Найчастіше їх використовують для друку книг, журналів та іншої періодичної літератури. Для рекламної поліграфії сьогодні застосовують схожі, але сучасніші технології флексографії та офсетного друку.