УКР

Що таке крафт папір та його сфера застосування?

26.07.21

Крафтовий папір — це особливий вид паперу досить грубої фактури щільністю від 17 до 120 г/м. Її виготовляють із довговолокнистої целюлози методом сульфатного варіння. Незалежно від щільності, відрізняється міцністю та стійкістю до проколів, тому її найчастіше застосовують як пакувальний матеріал. У цій статті ми розповімо, які види крафт паперу існують, які її переваги та сфера застосування.

Види та характеристики крафтового паперу

Класичний крафт-папір відрізняється досить грубою фактурою та темно-коричневим кольором, що відповідає натуральному кольору деревної целюлози. Але сьогодні в інтернет-магазинах можна купити світліший або майже білий крафт, а також кольоровий крафтовий папір.  

До основних властивостей крафта відносять:

  1. Екологічність. Крафтовий папір виготовляють із натуральної сировини, з використанням екологічно безпечних компонентів. До неї можна використовувати як вторинну сировину.
  2. Міцність. Завдяки волокнам целюлози, крафт менше схильний до механічних пошкоджень, і витримує серйозні навантаження. Він набагато міцніший за звичайний обгортковий папір, тому широко використовується для пакування та транспортування товарів.
  3. Вологостійка – не розкисає при підвищеній вологості довкілля.
  4. Має повітропроникність, тому може використовуватися для пакування продуктів.
  5. Стійка до перепаду температур.
  6. Дивиться естетично, приємна на дотик.
  7. Можна використовувати для друку.

У продажу крафт-папір може бути у вигляді рулонів, нарізаних листів або пакетів.

Сфера застосування крафтового паперу

Традиційне використання крафт паперу — як пакувальний матеріал. Залежно від щільності, її застосовують як для пакування будматеріалів та посилок, так і для декоративного пакування подарунків та квітів.

Щільний крафт-картон застосовується у будівництві та ремонтних роботах.

Крафт-пакети також використовуються для пакування, продажу та зберігання різних товарів, включаючи продукти харчування. Також їх використовують у медицині для проведення процесу стерилізації інструментів.

Цей матеріал підходить для повнокольорового друку, завдяки чому його використовують для виробництва багатьох видів поліграфічної продукції – від рекламних листівок та плакатів до одноразових скатертин та меню.

Також із крафт-паперу виготовляють:

  • конверти;
  • листівки;
  • паперовий шпагат;
  • блокноти;
  • альбоми;
  • візитки;
  • бірки;
  • коробки.

Поступово сфера використання крафтового паперу розширюється. Крафт коштує відносно недорого, при цьому він успішно замінює штучні матеріали, такі як поліетилен та пластик.