УКР

Яка різниця між бігуванням і фальцюванням?

13.04.21

Бігування та фальцювання – популярні види постдрукарської обробки поліграфії. Їх використовують у разі, коли на виробі необхідно створити лінії згину. Незважаючи на ідентичні завдання, ці операції не є ідентичними. У цій статті ми розберемося, в чому різниця між ними, і який метод слід застосовувати залежно від поставленого завдання.

Що таке фальцювання

Фальцювання – процес складання друкованого аркуша, у результаті якого формується рівна лінія згину. Для фальцювання використовують спеціальні фальцювальні машини, або брошувальник, в який можна встановити притискні вали. Також ця процедура може здійснюватись вручну. Цей метод фальцювання використовується для дорогої поліграфії зі складним дизайном.

Що таке біговка

Це процедура, завдання якої також зводиться до формування згину на поліграфічній продукції. Для цього використовується бігувальне обладнання, оснащене жорсткою пластиною або ножем, що з певною силою вдавлюється в аркуш паперу або картону. В результаті формується рівна борозенка, яка не руйнує структуру матеріалу і не псує завданий принт.

Коли вибрати фальцювання, а коли – бігівку

Бігівка може застосовуватися для створення ліній на поліграфії з будь-яких матеріалів, але зазвичай її задіють у тих випадках, коли необхідно створити лінію згину на виробі з паперу щільністю від 170 г/м2. Відбігати можна навіть вироби із пластику або плівки. Але найчастіше цим способом роблять згини на картонній упаковці.

Фальцювання задіяно для формування ліній згину на буклетах, каталогах, брошурах, журналах, зошитах, виготовлених з паперу середньої товщини.

Також, в залежності від поставлених завдань, ці процедури можна використовувати послідовно. При цьому спочатку виконується біговка, потім виріб складається по лінії згину методом фальцювання.