УКР

Як застосовують висікання у пресі?

15.04.21

Вісічка – популярний вид післядрукарської обробки, необхідний для того, щоб надати виготовленому виробу завершений зовнішній вигляд. У цій статті ми розберемося, що таке висікання, і як її застосовують у пресі.

Що таке висікання

Вісічкою (вирубкою) називається процес прорізування надрукованої поліграфічної продукції з фігурним контуром. Вирубування використовується для вирізування виробів з паперу, картону, пластику, шкіри, текстилю, поліетилену. На відміну від звичайного різання, яке здійснюється за допомогою вирубного преса, для вирубки використовують спеціально виготовлений штамп або плотер.

Висічка в поліграфії

Цей вид постдрукарської обробки широко застосовується для виготовлення рекламної, пакувальної, офісної поліграфічної продукції:

  1. Виробництво пакувальних матеріалів – коробок, паперових пакетів та інших виробів, що формуються з надрукованих заготовок з фігурним контуром. При виготовленні упаковки фігурне різання необхідне не тільки для вирубування самого виробу, але і для прорізання деяких функціональних елементів на кшталт вирубних ручок у пакетів.
  2. Виготовлення рекламної продукції – бірок, хенгерів, підставок, вивісок із фігурними краями.
  3. Вирубування етикеток, самоклейок, стікерів нестандартної форми.
  4. Виробництво конвертів, офісних папок.
  5. Виготовлення запрошень, листівок, креативних візиток, календарів.
  6. Висічку також використовують для виробництва дитячих головоломок, пазлів, настільних ігор.

Технології висікання

Висічку здійснюють двома способами:

  • за допомогою спеціально виготовленої штанцформи;
  • за допомогою плоттера.

Штанцформою називають ніж, який виготовляють відповідно до макету друкованого виробу. Крім вирубки, його можна використовувати для перфорації, біговки та рицювання (часткового прорізування матеріалу, що використовується при виготовленні фігурних наклейок). Як правило, ніж виготовляється індивідуально для друку одного виробу. Але якщо контури різання кількох виробів збігаються, можна зробити їм одну штанцформу. Це дозволяє заощаджувати не тільки гроші, а й час, необхідний для виробництва форми.

Після завершення робіт із висічення замовленої партії поліграфічних виробів, штамп стає вашою власністю. Ви можете використовувати його під час наступного замовлення в цій же друкарні, або забрати його для використання в іншій. Природно, нож має певні терміни експлуатації – згодом, він затуплюється, і доводиться робити нове. Але до цього моменту одним штампом можна зробити не одну партію поліграфії.

Ріжучий плотер – це спеціальне обладнання для вирізування різних зображень із фігурним контуром. Плоттерне різання підходить при вирізанні дуже маленьких виробів, для яких складно виготовити штамп, а також при виготовленні невеликих партій поліграфії.