УКР

Як виготовляється костери: що таке бірдекель і його призначення?

14.06.21

Вогнище, або бірдекель – популярний сьогодні вид друкованої продукції, що широко використовується у місцях громадського харчування. Також корпоративні клієнти замовляють їх як сувенірну продукцію. У цій статті ми розповімо, що таке багаття, з яких матеріалів та як їх виготовляють.

Друк та виготовлення багаття: способи, види, матеріали

Вогнищем, або бірдекелем, називається невелика підставка під пивні келихи, кухлі та інші ємності з рідинами. Їх використовують для того, щоб захистити поверхню столу від плям конденсату та впливу високої або низької температури. Сьогодні цей вид друкованої продукції використовують також у маркетингових цілях – на лицьовій частині виробу зручно друкувати логотип певного бренду або закладу та іншу рекламну інформацію.

Вогнища найчастіше виготовляють із таких матеріалів:

  •     пивний картон (Beermat);
  •     ламінований картон завтовшки від 1-2 мм;
  •     пробка.

Пивний картон – один із найпопулярніших матеріалів для виробництва бірдекелів. Він відрізняється хорошими властивостями, що вбирають – цей матеріал здатний вбирати до 300% вологи від своєї ваги, завдяки чому забезпечують максимальний захист поверхні від потрапляння на неї рідини. Однак саме через цю властивість багаття з пивного картону можна використовувати не більше 2-3 разів. Для нанесення логотипу та написів на Beermat використовують технологію трафаретного друку. Як постдрукарську обробку можна використовувати тиснення, покриття лаком.

Вогнища з ламінованого картону можна використовувати багаторазово, поки вони не втратять презентабельний вигляд. Ламінація захищає виріб від вологи та механічних впливів, ніж продовжує його термін служби. Нанесення зображень здійснюється методами цифрового чи офсетного друку.

Для виробництва бірдекелів із пробки використовується матеріал «Корка», що є кірковим полотном товщиною до 3 мм. Зображення наноситься методом цифрового друку, але не на саме полотно, а на папір, що самоклеїться, який потім кашується з основою з пробки.

Який вибрати матеріал для багаття

Крім перерахованих матеріалів, для виготовлення бірдекелів використовують дерево, фанеру, фетр. Як правило, такі багаття замовляють на подарунок для корпоративних клієнтів або як сувеніри для співробітників.

Вибір матеріалу для друку бірдекелів залежить виключно від побажань та бюджету замовника. Визначитись з вибором та прорахувати вартість замовлення допоможуть консультанти Hotprint.