УКР

Що таке касова стрічка і як її виготовляють?

30.06.21

Касовою (чековою) стрічкою називається особливий вид паперу, скрученого в рулон. Вона призначена для встановлення в термопринтери, банкомати, термінали поповнення рахунків, касові апарати – ndash; обладнання, призначене для розрахунків з клієнтами та друку чеків. У статті розповімо, як виготовляють чекові стрічки, і які вони бувають.

Як виготовляють касову стрічку

Для виготовлення касової стрічки будь-якого виду задіяні спеціальні верстати. Спочатку папір нарізається згідно з заданими параметрами, потім він намотується на встановлені втулки. Якість цього виду продукції залежить від технічних характеристик виробничого устаткування. Важливо, щоб під час її виготовлення дотримувалися такі параметри:

  •     намотування має здійснюватися щільно;
  •     виключено попадання на стрічку ворсу та інших дрібних частинок;
  •     натяг має бути рівномірним, інакше це може призвести до порушення процесу виготовлення стрічки;
  •     контроль ліній розрізу;
  •     нанесення маркерної стрічки на ролик, що своєчасно сигналізує про те, що в касовому апараті закінчується стрічка.

Класифікація касових стрічок

Цей вид продукції класифікують за різними характеристиками. Насамперед вони відрізняються розмірами самої стрічки, що визначаються кількома параметрами:

  •     ширина;
  •     довжина (зовнішній діаметр ролика);
  •     діаметр втулки.

Ширина чекової стрічки, призначеної для встановлення в сучасні апарати, може становити від 37 до 76 мм.

Зовнішній діаметр ролика варіює в межах 54-70 мм.

Діаметр внутрішньої втулки може становити 12 або 18 мм.

Також касові стрічки відрізняються щільністю та кількістю шарів. За цими параметрами розрізняють:

  1. Одношарові – виготовлені з одного шару офсетного паперу щільністю 60-65 г/м2 та білизною 92-100%. Призначена для встановлення в касове обладнання із чорнильними картриджами.
  2. Двошарова – складається з шару паперу і шару, що самокопіюється. Під час друку чека, покупець отримує верхній шар, а копія залишається в касовому апараті. Може використовуватися як у пристроях із картриджами, так і в апаратах без них.

Також варто відзначити термострічки – касові стрічки густиною 55-58 г/м2, поверхня яких покрита термоактивним шаром. Такі ролики встановлюють у банкомати, телекси та інші види платіжного обладнання.