УКР

Чим ліфлет відрізняється від буклету?

23.06.21

Буклет та ліфлет – два види рекламної поліграфії зі схожою формою та змістом, проте відмінні між собою. У цій статті розберемося, що таке буклет та ліфлет, і чим вони відрізняються.

Основні відмінності ліфлету від буклету

Зарубіжні джерела використовують слово «ліфлет» (leaflet) у значенні «листівка» зі згинами або без, а «буклет» (bouclette) – багатосторінкове рекламне видання, аналог брошури.

В Україні під ліфлетом та буклетом зазвичай розуміється рекламний проспект формату А4 з двостороннім друком, сфальцований у 2-3 згини, та складений гармошкою. У складеному вигляді такий виріб поміщається в конверт євроформату, що зручно для розсилки поштою. Для виготовлення обох видів поліграфії використовують технології повнокольорового друку (цифрову або офсетну). Як основа під друк використовується щільний крейдований або дизайнерський папір.

Щодо відмінностей, технічно, буклет є різновидом ліфлету. Єдина ознака, що відрізняє одне від одного – відсутність у ліфлету будь-яких скріплювальних елементів, у той час як буклет може скріплюватися пружинами, клеєм або скріпками.

Переваги ліфлету та буклету

У формі ліфлету та буклету видаються короткі путівники, рекламні проспекти, програми публічних заходів тощо.

Обидва види рекламної продукції широко використовуються в маркетингу завдяки таким якостям:

  •     невисока вартість;
  •     ефективність;
  •     простота виготовлення та розповсюдження;
  •     висока швидкість друку;
  •     компактний розмір, зручний для поштового розсилання в євроконвертах;
  •     лаконічна та наочна подання інформації, яка легко запам'ятовується потенційними клієнтами.

Серед недоліків варто відзначити лише складність створення макета для друку. Щоб витрати на виготовлення ліфлетів або буклетів були виправдані, дизайн та текстові блоки, розміщені на виробі, мають бути ретельно продумані. Таку роботу найкраще довірити професіоналам своєї справи.