УКР

Види технічної документації

26.07.21

Технічна документація — це необхідний набір документів, без якого неможлива робота жодного підприємства, пов'язаного із виробництвом. Мета їхньої розробки — узгодження, координація та управління всіма технологічними процесами. Ці документи дозволяють своєчасно виявляти порушення та відхилення в ході виробництва та запобігати випуску неякісних товарів або надання послуг. Також техдокументація використовується під час оформлення договорів та отримання сертифікатів відповідності. У цій статті розберемося, які види технічної документації існують, і чому її друк краще замовляти у друкарнях.

Класифікація та види технічної документації

Всю техдокументацію можна розділити на два великі класи:

  • виробнича техдокументація — документація підприємств, без якої неможлива організація технологічних процесів та управління ними;
  • конструкторська — документи, пов'язані з проектуванням (до них відносять будь-які креслення конструкторських, проектних та будівельних бюро).

Виробничу технічну документацію також можна розділити на 2 групи:

  • загальне призначення (титульний лист, карта ескізів, технічна інструкція);
  • спеціального призначення (карти, відомості тощо).

Компанії, що займаються виробництвом продукції, знайомі з такими видами технічної документації:

  • специфікація;
  • паспорт якості;
  • технічні умови (ТУ).

Ці види документів обов'язково реєструються в органах нагляду.

У комплект техдокументації виробничого підприємства, пов'язаного з продуктами харчування, також входять такі специфічні документи, як розрахунок калорійності, рецептура, технічне керівництво, паспорт безпеки тощо

Особливості технічної документації

Технічні документи розробляються строго відповідно до вимог чинних нормативних актів та стандартів. Деякі види техдокументації мають формат А4, стандартний для офісних документів. Але більшість техдокументів, особливо пов'язаних з будівництвом, має ширший формат. Друк інженерно-будівельних креслень неможливий на звичайному принтері, який використовують компанії у повсякденній роботі. Для друку складних схем, створених у спеціалізованих програмах, необхідне професійне обладнання з точною передачі кольорів і високою якістю відбитка. Тому технічну документацію найкраще друкувати у друкарнях, оснащених сучасним обладнанням з інженерними плотерами.